Find dine ynglings sorter fra Marienlyst, du finder altid sortsnavnet på posen
Der findes mange hundrede gulerodssorter, vi prøver ofte nye af og arbejder typisk med 12 – 15 forskellige hvert år. Sorten skal passe til jordtypen, den skal kunne holde til vores håndtering, være sund og konkurrere godt imod ukrudt. Men det vigtigste er, at vi vælger de sorter som har god smag, da de fleste økologiske gulerødder spises rå, og fordi god smag ofte er lig med god sundhed.

Hvad er god smag for dig
Vi smager alle forskelligt, duften af det vi spiser påvirker smagsoplevelsen meget. En sprød og frisk gulerod hitter på en sommerdag, men en våd og kold november aften, skal den være kraftig og aromatisk, så det er indviklet. Forbruget af netop økologiske gulerødder er meget højt, sammenlignet med andre varegrupper. Det er uden tvivl, fordi langt de fleste her oplever mere smag, det vil vi gerne arbejde med.

Sådan prøver vi at give smag og kraft til vores gulerødder på Marienlyst
Jorden skal være gennem bearbejdet og fuld af liv, så den kan frigøre næring og sporstoffer til rødderne. Gulerødderne skal hvert år sås på en ny mark og må ikke gødes for kraftig, da det går ud over smagen. Vejret er afgørende, meget sol giver sødme, for meget regn udvander smagen, men giver sprødhed. Sorten skal passe til jordtypen, men smagen vil blive forskellig alt efter hvordan vejret har været

Det vigtigste er at vi høster de enkelte sorter når de topper i smag. Guleroden skal være fuldt udviklet og moden før smagen er i top, nogle sorter holder smagen i mange måneder, mens andre kan begynde at miste smagen igen efter få uger. Derfor har vi sorter med forskellig udviklingstid hen over sæsonen, det er en vanskelig øvelse, da det hele tiden ændre sig med vejret og årets gang.

Friskheden er afgørende for smagsoplevelsen. Vi høster rødderne hver dag og nedkøler dem straks, for at forlænge holdbarhed og smag. Vi sender de fleste gulerødder ud i butikkerne dagen efter. Hvis du oplever kedelig smag, kan det være fordi gulerødderne har ligget for længe i en varm butik, her taber de hurtigt smag og holdbarhed.

Opbevaring
Så koldt som muligt i køleskab, dog ikke frost. Skal i plast eller andet for at forhindre udtørring. Mange tror, grunden til at deres gulerødder begynder at rådne, er fordi de ligger for tæt i plastposen. Der er enten lufthuller eller micro huller i alle vores poser, hvor rødderne for rigeligt med luft. Hvis de rådner for hurtigt, er det på grund af de forhold rødderne har været udsat for, før I fik dem hjem i jeres køleskab.