Økologi

Muldjorden har vi arvet af vores forældre, og vi skal give den videre til vores børn. Men hvordan synes du, vores børn skal have jorden overleveret? Det har vi en klar holdning til på Marienlyst. Oprindeligt dyrkede vi jorden – uden brug af kemikalier og kunstige sprøjtemidler, og det er lige præcis sådan, vi ønsker at aflevere vores vigtigste ressource videre.

Mætte mikroorganismer giver sunde rodfrugter
En altafgørende forudsætning for at vi kan dyrke sunde rodfrugter er en levende og næringsrig jord. Når vi på Marienlyst dyrker økologisk, gøder vi jorden ved at tilføre liv gennem organisk materiale, som er næring for jordens mikroorganismer. Mikroorganismernes fornemste opgave, er så at omdanne det organiske materiale til plantenæringsstoffer og at frigøre vigtige mineraler fra jordpartiklerne, som vores rodfrugter optager og giver videre til dig.

I en levende, sund jord er der millioner af mikroorganismer på hver eneste kvadratcentimeter, og for at holde balancen mellem de gode og de skadelige organismer i skak, skal vi behandle jorden med omtanke. Det gør vi med økologi.
Bælgplanter som gødning
Hvert år sår vi bælgplanter på ca. 20 procent af gartneriets marker. Det gør vi, fordi bælgplanter har en særlig evne til at optage kvælstof direkte fra luften – og det kan blive til betydelige mængder på en sæson. Ideen er, at vi pløjer de kvælstoffyldte bælgplanter ned i jorden, så de giver næring til de rodfrugter, vi sår på marken næste forår. På den måde fungerer bælgplanterne som en slags naturlig gødning.
Hør hvordan vi var pionerer for økologisk landbrug i Danmark og se, hvordan vi stadig dyrker gartneriets marker.